Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Pozorovací dalekohled Celestron C-5S

S nadcházejícím příznivějším počasím mne to opět táhne ven, do přírody. Když do přírody, tak na kopec, kde jsou daleké výhledy, člověk se zklidní z dennodenního závodu s časem a s nadhledem se kochá krajinou.

Ceslrton C-5S SpotterSnad ne jen proto, že jsem ”od fochu” s sebou vozím či nosím nějaké to kukátko na podívání se dál, než vidím okem. I proto jsme oprášili nabídku pozorovacích dalekohledů od firmy Celestron.

Mezi dalekohledy, které mne od začátku spolupráce s firmou Celestron fascinují a ke kterému se neustále vracím je C-5S (Schmidt-Cassegrain). Pro neobeznámené trocha historie. Firma Celestron je historicky prvním výrobcem, který začal sériově vyrábět a dodávat na trh dalekohledy konstrukce Schmidt-Cassegrain a to již koncem 60. let. Kompaktní, lehké a přitom výkonné stroje si získaly obrovskou oblibu a v téměř nezměněné podobě se vyrábějí dodnes. Na počátku toho všeho stály právě modely C-5 a C-8. Nejmenší v řadě, 5” dalekohled se zúčastnil i misí Apollo a z oběžné dráhy s ním byly pořízeny snímky jak Země tak Měsíce. NASA jej využívá i dnes a patří k výbavě raketoplánů. Ale zpět k technice. Jeden z prvních přístrojů najdete i v naší fotogalerii.

Celestron C-5S SpotterCelestron C-5S je dalekohled o průměru 127 mm a ohniskem 1250 mm. Tubus měří 330 mm na délku a osazený příslušenstvím váží 2.7 kg. Je vybaven úchytem na běžný fotografický stativ a zároveň rybinou pro přichycení na montáže typu CG/EQ/GP. Ve standardní výbavě je 1 okulár s ohniskem 25 mm, tedy zvětšení 50x (zorné pole 1° resp. 17 m / 1 km), vzpřimující hranol 45° a malý vyhledávací dalekohled (hledáček) 8x20, dávající vzpřímený obraz. To vše úhledně zabalené do přepravní brašny. Ke kouzlu C-5 patří i velmi krátká vzdálenost nejbližšího zaostření, výrobce garantuje 6 metrů, ale v praxi lze zaostřit i na kratší vzdálenost, u některých kusů až pod 2 metry. Pro jakákoliv pozorování je samozřejmě nutno počítat s nutností použití stativu. Pokud stativ pro dalekohled teprve vybíráte a vybíráte z běžných fotografických stativů, pak se držte rady, že by měl mít minimálně dvojnásobnou nosnost než udává výrobce, jinak budete nepříjemně zaskočeni jeho nedostatečnou tuhostí a nestabilitou.


Celestron C-5S a Penatx 40mmPro pozemská pozorování zjistíme velmi brzy, že zvětšení 50x je do přírody až příliš. Možností je několik. Nejlevnější řešení je dokoupit nejdelší, běžně sériově vyráběný 40 mm okulár, čímž získáme zvětšení 32x a zorné pole asi 1,3° (resp. 24 m / 1 km). Okuláry s delším ohniskem a tedy menším zvětšením jsou již problém, je možno tedy zvolit ještě cestu při stejném zvětšení rozšířit zorné pole. To vyžaduje dovybavení dalekohledu 2" výstupním tubusem (např. #17 Baader) a 2" vzpřimujícím hranolem (např. Willam Optics). Pak můžeme použít okulár 40 mm se zdánlivým zorným polem 70° a při zvětšení 32x získáme pole asi 2.3° resp. 40 m / 1 km. Pro naopak větší zvětšení lze doporučit na denní pozorování tzv. zoom okulár, který umožňuje plynulou změnu zvětšení. Většina okulárů se vyrábí v rozsahu 8-24 mm tedy zvětšení 52-156x. K nejkvalitnějším v tuto chvíli patří Baader Click Zoom.


Dalekohled C-5 lze použít a byl i konstruován pro fotografování. Při ohnisku 1250 mm je schopen vykreslit pole DSRL fotoaparátu tedy úhlopříčku formátu 43mm. Pro připojení postačí T-adaptér a T-kroužek na příslušnou zrcadlovku (Canon, Nikon, Pentax, ...).


Dalekohled Celestron C-5S Spotter


Dalekohled Celestron C-5S Spotter


Dalekohled Celestron C-5S Spotter


Dalekohled Celestron C-5S Spotter

První tři snímky pořízené v primárním ohnisku dalekohledu, poslední snímek vyfocen objektivem f=300mm (Canon EF 28-300 mm)
pro srovnání s C5-S. Po kliknutí na snímek se zobrazí v plné velikosti.

Celestron C-5SO použití pro astronomii se rozepisovat nebudu, neboť souběžně se vyrábějí modifikace C-5 doplněné o astronomické montáže ať už je to OMNI 127 XLT nebo NexStar 5 SE. Při vhodných podmínkách dalekohled hravě dosahuje horní meze užitečného zvětšení tedy cca 250x a díky průměru je určen nejen na pozorování Měsíce a planet, ale i na hvězdokupy a jasnější objekty vzdáleného vesmíru.

 


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.398061037064