Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

iOptron SmartStar iEQ45

robustní rovníková GoTo montáž

Základní údaje:

nosnost 20 kg

hmotnost 11,5 kg

nerezová trojnožka s 2palcovými stojinami 

bezvůlový pohyb v hodinovém úhlu i ve výšce s přesností 0.09 úhlové vteřiny

vestavěný kalibrovaný polární hledáček

zabudovaný 32kanálové GPS

vyhřívané  (při teplotách pod -20ºC) ruční ovládání GoToNova 8406 s USB konektorem

580 tisíc objektů 

 

 

 

Popis:

Mechanické vybavení montáže

Na první pohled se jedná o robustní montáž jak od brutalistického konstruktéra. Vzhledově připomíná výrobky firmy 10Microns. Robustnost je zjevná při usazování i manipulaci. Není ale na úkor přijatelné hmotnosti.

Montáž je určena pro začínající či středně pokročilé pozorovatele nebo astrofotografy. Vybavena je pro připojení montážní lišt standardu Losmandy nebo Vixen.Ve standardní výbavě je pro pohon montáže jak síťový zdroj, tak adaptér 12V do auta.

 Chod hodinového stroje je řízen teplotně kompenzovaným krystalovým oscilátorem. Zvuk při rychlém pohybu je očekávatelný: takovéto montáži by slušel méně hlučný stroj. Menu obsahuje i možnost provedení korekce periodické chyby (PEC).

Šneková kola jsou mosazná. Průměr ozubených kol je 130 mm (rektascense) s 216 zuby a 115 mm (deklinace) se 192 zuby. Ložiska mají průměr 80 (RA) a 68 (dec) mm. Tyč deklinační osy má průměr 28 mm.

Při rychlém pohybu je odběr proudu 2A, se zapnutým hodinovým strojem pak 0.2A.

Při mechanické části ustavení je pro naši zeměpisnou šířku třeba nastavit šroub na montáži do horní pozice (41° - 70°); pro nižší zeměpisné šířky (5° až 40°) je třeba dát šroub do druhé pozice. V azimutu je možno pohnout hlavou montáže o ± 6°.Ustavení horizontály usnadní vestavěná vodováha. 

Vodováha je i na polárním hledáčku. Ustavení s jeho pomocí se od běžného postupu liší. Díky vestavěnému GPS přijímači se v zorném poli polárního hledáčku ukáže směrová čára k Polárce a ta se zjustuje s číselnou polohou, kterou udá software. Vzhledem k tomu, že polární hledáček je z výroby kalibrován, stačí tato dvě nastavení k ustavení dalekohledu.

Vzhledem k přítomnosti GPS stačí následné nastavení na jednu hvězdu. Systém pro zpřesnění nabízí ještě ustavení na dvě hvězdy.

Kromě solární, lunární a siderické rychlosti je možné navolit i vlastní rychlost hodinového stroje od 0.99x do 1.01x siderické.

 

 

Ruční ovladač GoToNova 8406

Ovladač s velkým displejem o osmi řádcích. Písmena a číslice na displeji jsou při mžourajících očích na konci pozorování hůře čitelná.

Ovladač má nastavitelnou jen angličtinu a francouzštinu.

Přes port lze k ovladači připojit autoguider.

Ovladač disponuje standardními funkcemi. Jejich popisu se věnovat nebudeme, upozorníme jen na jediné možné překvapení.  

Při změně rychlosti pohybu je velká mezera mezi rychlostí přiřazené klávesám 2 a 3. Skok z pouhého dvojnásobku na osminásobek siderické rychlosti je značný a při jemném nastavování objektu je nepříjemný. Stejný čtyřnásobný skok mezi rychlostmi 16x a 64x není až tak zásadní. Naopak vyšší rychlosti jsou zbytečně jemně odstupňované (64x, 128x, 256x, 512x). Nejvyšší rychlost odpovídá pohybu 4°/s.

Budete-li procházet originální tištění návod pro ruční ovladač typu GoToNova 8401, nevěřte doslova dodatkům v tomto návodu: krom jiného byste pak mohli ve znalé společnosti dojít podivení, když byste opakovali, že zemská rotační osa je skloněna o 23.5° od zenitu. 

Vůbec oddíl Dodatky, ve kterém výrobce chtěl vysvětlit základy sférické astronomie, se nepovedl. Vysvětlení jsou nepřehledná i pro člověka znalého a obsahují neobvyklosti typu: jarní bod (zde bod gama) je průsečík deklinační kružnice (sic) a nebeského rovníku.

 


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.376803874969