Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Lipany - místo dalekého výhledu

Nad vískou Lipany, v oblasti vymezené trojúhelníkem obcí Vitice, Dobré Pole a Třebovle se nachází plochý hřeben, tvořený vrcholy Na Hrádku (369 m), Hlaváčova Lhota (367 m) a Lipská správněji Lipanská Hora (363 m). Místní turistickou atrakcí je 11 metrů vysoká mohyla, vztahující se k jedné z rozhodujících bitev české historie, bitvě u Lipan ze 30. května 1434, ve které vojska panské jednoty porazila sirotčí vojsko (husity) a prakticky tím ukončila radikální etapu husitství v Čechách.

Lipanská hora je jedním ze severních výběžků Středočeské resp. Benešovské pahorkatiny, pod jejímž úbočím se rozprostírá rozlehlá Česká tabule. Podobně je na tom vrchol Na Plachtě (391 m) nad Škvorcem, návrší s románským kostelíkem sv. Jiří v Hradešíně nebo vrch Křečhoř (333 m) u stejnojmenné obce, dějiště jiné památné bitvy z 18. června 1757, známé jako bitva u Kolína, kdy vojska rakouského maršála Dauna porazila v prvním roce sedmileté války armádu pruského krále Fridricha II. a ukončila tím nejen obléhání Prahy, ale i tento jeho vpád do Čech.

Tato místa skýtají široký výhled do severního směru na Českou tabuli a za dobré viditelnosti tvoří nejvzdálenější horizont hraniční pohoří – Krušné, Lužické a Jizerské Hory, Krkonoše a Orlické hory.

Vraťme se ale na Lipanskou horu. Zatímco západní výhled je nejlepší asi 50 metrů od parkoviště směrem k Dobrému Poli, úžasný výhled na severní panorama se plně otevře cca 200 metrů od parkoviště směrem k lesu na nejvyšším místě.

Pokud se vypravíte pokochat se zdejším výhledem, rozhodně nenechávejte doma dalekohled. Postačí běžný triedr, nicméně pokud zdejšímu kouzlu propadnete, dojde i na pozorovací dalekohled na stativu. Protože zdejší výhledy jsou nejen blízké, ale hraniční hory jsou vzdálené i 100 kilometrů, je dobré vyrazit za dobré viditelnosti. Největší poklady zdejších výhledů jsou viditelné za velmi šikmého slunečního svitu – před západem Slunce.

 

Toliko na úvod - pokračovaní, to zajímavější bude následovat ...

Sněžka z Lipanské hory 97 km

 Panorama Krkonoš (3.10.2020)

Panorama Krkonoš z Lipanské hory - 97 km


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.344213008881