Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Zatmění Slunce 2015

U restaurace v Centrálním parku Prahy 13 se 20. března 2013 po osmé hodině ranní sešlo pod hlavičkou Pražské pobočky České astronomické společnosti asi 10 dobrovolníků se 14ti dalekohledy, abychom nabídli okolním školám, ale i veřejnosti a náhodným kolemjdoucím pozorování zatmění Slunce na mnoho způsobů.

Základem bylo několik přístrojů, umožňujících pozorování přes objektivový filtr z Astro Solar folie Baader a to od 30 do 280mm včetně obřího binokuláru APM 100. Pro hromadné pozorování byly uzpůsobeny tři dalekohledy - projekce "do trychtýře" na matnici, klasická projekce refraktorem na stínítko, přičemž jsme opět demonstrovali sílu Slunce opalováním klacíků, a projekce přes dataprojektor on-line z kamery na dalekohledu, opatřeném vápníkovým filtrem (TS Photoline 80/560mm + Lunt CaK filtr + DMK 41). Pohled do dalekohledu je samozřejmě živý zážitek, ale právě promítání v altánu na plátno umožnilo sledovat průběh i malým dětem, které se ještě do dalekohledu koukat neumí. Na louce byly i tři H-Alfa dalekohledy, včetně 150mm H-Alfa teleskopu Lunt LS152THa DSII, umožňujících pozorování chromosféry včetně protuberancí a právě v nich bylo zatmění vidět o něco déle.

Zpestřením bylo i denní pozorování planety Venuše "tlustou bertou" čili dalekohledem Celestron CPC-1100, což vyvolalo zájem o komentář i pro přítomné štáby televizí Prahy 13 a Prima TV.

Zajímavé byly i jednoduché metody pozorování - variace na dírkovou komoru - projekce plechem s různou velikostí otvorů, promítání Slunce pomocí jednoduchého zrcátka na papír, umístěný na stromě nebo i to nejjednodušší pozorování pomocí speciálních brýlí nebo svářečských skel. Z deseti donesených skel, v průběhu zatmění volně rozdaných a po dobu zatmění nekontrolovaně kolujících ve více než pětisethlavém davu se jich osm vrátilo zpět i se slovy díků, což lze považovat za úspěch :o)


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.390647172928