Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Malý pomocník nejen na velké cesty

Vixen Polarie

Snad každý amatérský astronom zatouží po cestě na jižní polokouli, spatřit souhvězdí u nás neviditelná. Nejen astronomové pořádají zájezdy za úplnými zatměními Slunce do dalekých krajů, stejně jako výpravy do severních oblastí za polárními zářemi. A mnozí z cestovatelů nechtějí jen vidět, ale i si zadokumentovat prožité. A pokud se do těchto dálav přepravují letecky, nastává problém, jaký přístroj s sebou s ohledem na omezenou hmotnost a prostor.

Cestovní montáž Vixen PolarieAť už se tedy chystáte kamkoliv - stačí i jen za humna pod temnou oblohu - a chcete si pořídit širokoúhlé snímky oblohy, navíc s hvězdami takovými, jak je vidíme, a ne s čárkami, způsobenými delší expozicí, následující řádky by vás mohly zaujmout.

Japonská firma Vixen, působící na trhu již více než 60 let, přišla s řešením. Nenápadná, elegantní krabička, na první pohled připomínající retro na fotoaparát, splňující výše uvedené požadavky, se jmenuje Vixen Polarie.

Jak to funguje

Polarie není nic jiného než precizně provedený hodinový strojek v pěkné kovové krabičce. Polarie se usadí na fotografický stativ s alespoň dvousměrnou či kulovou hlavou a polárně se velmi přesně ustaví pohybem fotografické hlavy. Na Polarie se upevní druhá, nejlépe kulová fotografická hlava spolu s fotoaparátem, a sestava je připravena na dlouhoexpoziční snímání oblohy. Stačí jen vybrat vhodnou rychlost pohybu, patřičně vybavit a nastavit fotoaparát, nastavit kompozici, zaostřit, a cesta k působivým snímkům je otevřena.

Základní popis

Polarie má vnější rozměry 137 x 88 x 56 mm a hmotnost 750 g bez dvou AA baterií, které tvoří zdroj. Baterky, stejně jako volič severní/jižní polokoule, jsou ukryty pod plastovým víčkem na pravé straně těla. Výrobce udává výdrž alkalických baterií cca 2 hodiny, nicméně použitím dobíjecích vysokokapacitních článků lze dosáhnout výrazně delší doby provozu. Polarie lze napájet i z mini USB konektoru, který je umístěn taktéž na pravé straně těla.

Vixen PolariePohyb hodinové osy zajišťuje krokový motor přes šnekový převod - průměr mosazného šneku je 9 mm, průměr hodinového kola je 57.6 mm při 144 zubech. V pravém horním rohu je umístěn prostý průhled sloužící pro hrubé nalezení pólu, v případě severní polokoule tedy hvězdy Polárky. Ze zadní strany je vsazen kryt průchozího otvoru pro umístění polárního hledáčku. Z čelní strany je tento otvor zakryt přírubou, pojištěnou dvěma rýhovanými šroubky do rybiny. Příruba je osazena malým fotografickým šroubem 1/4”, ke kterému se připevňuje fotografická hlava umožňující nasměrování fotoaparátu na fotografovanou část oblohy. Výrobce udává nosnost Polarie včetně kulové hlavy do 2 kilogramů, což představuje např. běžný DSRL fotoaparát s objektivem 150-200 mm.

Na pravé straně vrchu těla Polarie je umístěn klasický otočný volič pro volbu rychlosti chodu s pozicemi OFF, světlo, 1/2, hvězda, Měsíc, Slunce. Význam většiny je zřejmý. Poloha ”světlo” slouží k osvětlení sklonoměru umístěného z boku. Poloha 1/2 značí pohyb rychlostí 1/2 siderické -při správně zvolené expoziční době vzhledem k ohnisku objektivu lze dosáhnout jak bodových hvězd, tak ostrého okolního terénu, případně lze tuto rychlost použít při snímcích průběhu slunečních či měsíčních zatmění určených pro skládání. Podrobnou tabulku s expozičními časy pro využití této vlastnosti lze pro jednotlivá ohniska objektivů nalézt v návodu k Polarie.


Vedle výše popsaných vlastností je Polarie vybavena ještě několika spíše usměvnými vychytávkami. Víčko otvoru pro polární hledáček je osazeno půlkulovitým kompasem s hrubými směry, připomínajícím kompasy pro orientaci v džungli z nožů na přežití. Pro velmi hrubé nastavená pólu slouží na boku těla umístěný gravitační sklonoměr se stupnicí po 5°. Kdo nenajde Polárku na obloze a netrefí jí průhledem v těle Polarie, může si pomoci tímto sklonoměrem, a to i potmě. Jednou z pozic na otočném voliči je i žárovka (poloha ”světlo”), kterou se, pokud ji navolíte, sklonoměr osvětlí velmi tlumeným světlem. Dalším námětem k zamyšlení uživatele jsou běžné bleskové sáňky podtrhující podobu fotoaparátu, umístěné na vrchu těla. Jejich význam nebyl odhalen ani při studiu návodu, a tak se spokojme s tvrzením výrobce, že slouží pro připojení případného příslušenství.

 

Vixen Polarie - polární hledáčekPolární hledáček

Z výše uvedených faktů vyplývá, že polární hledáček je pro Polarie nutností. Přesto se prodává samostatně, nikoliv v sadě s tělem. Jeho cena je ve srovnání s běžnými polárními hledáčky poněkud vyšší, na druhou stranu odráží nejen vědomí nepostradatelnosti, ale zejména perfektní zpracování, rychlé a jednoduché nastavení a funkčnost. Hledáček je v tělo Polarie držen magneticky. Na polárním hledáčku zaujme libela usnadňující vyrovnáním přesně vymezit polohu vzhledem k rovině, resp. k místnímu poledníku. Dvěma vzájemně otočnými stupnicemi se nastaví datum proti času, čímž se správně zorientuje osnova hledáčku v čase a následně již postačí Polárku na severní polokouli (či čtyři vyznačené hvězdy Oktantu na jižní polokouli) pohybem hlavy stativu umístit do vyznačených pozic v osnově a velmi přesné ustavení je hotovo. Zcela vnitřní stupnice umožňuje ustavení korigovat i vzhledem k východnímu či západnímu posuvu místa pozorování od časového/pásmového poledníku, a to až o ± 20°. I když celé nastavení vypadá z popisu složitě, jde o jednoduchou a velmi rychlou proceduru.

Vixen Polarie Shot

Pohotový cestovatel

Polarie je nejkompatnější zařízení určené pro cestování. Celý proces použití je velmi jednoduchý. V první etapě se vybere místo pro pozorování a postaví se a vyrovná stativ. Na hlavu stativu se připevní Polarie, sejmou se krytky otvoru polárního hledáčku a zasune se polární hledáček do těla Polarie. Následuje nalezení okolí pólu pohybem hlavy stativu pomocí průhledu v těle a nastavení polárního hledáčku vzhledem k datu, času a poloze pozorování. Polarie se ustaví k pólu přesně. Hledáček se vyjme a z čela Polarie se připojí dvěma šroubky příruba s připevněnou kulovou hlavou. Následuje připojení fotoaparátu, jeho nastavení, nastavení kompozice. Je-li vše připraveno, navolí se otočným voličem zvolená rychlost sledování oblohy a může se začít exponovat. Celá operace za běžných podmínek netrvá déle než 5-10 minut.

Vixen Polarie Cut

Závěrem

Polarie je nástupcem malé cestovní paralaktické montáže Vixen PhotoGuider, která vycházejí z úspěšné paralaktické montáže Vixen GP. Ve srovnání s ní je ovšem výrazně menší a propracovanější. Je tak přímou konkurencí anglickému AstroTracu. Má sice nižší nosnost a chybí mu autoguider port, zato nemá omezení v délce chodu (AT pouze 2 hodiny), je skladnější a disponuje čtyřmi rychlostmi chodu.

Polarie je tak zajímavý nejen pro nás astronomy, ale přímo se nabízí i fotografům krajinářům jako doplněk pro noční fotografii.

Vixen Polarie



výrobek
HLEDÁČEK VIXEN 35508 POLÁRNÍ pro POLARIE PF-L...

Polární hledáček, nezbytný doplněk pro plné využití cestovní montáže Vixen POLARIE.

AKCE 5 799 Kč s DPH Detail produktu Je skladem
dalekohled
0.366025924683