Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Zrcadlové pozorovací dalekohledy

aneb pánové Maksutov a Schmidt na nejen střelnici

Řeč bude o pozorovacích dalekohledech, tedy přístrojích, které se používají na pozorování na větší vzdálenosti při větších zvětšeních a ze stabilního stanoviště (myšlen stativ apod.). Příklady použití jsou obeznávání zvěře (myslivost), pozorování ptactva (ornitologie), začátečnická pozorování hvězd (astronomie) a v neposlední řadě střelectví. Ovšem nebudeme se zabývat všemi tzv. spektivy nebo spottery, ale vezmeme si na mušku dalekohledy zrcadlové.

Zrcadlový teodolit Carl Zeiss Theo 010Něco málo historie

První jednoduchý zrcalový dalekohled sestojil již v roce 1668 fyzik Isaac Newton, po kterém tuto optickou konstrukci nazýváme. Jednoduché uspořádání dvou tehdy ještě kovových, do vysokého lesku opracovaných zrcadel nebylo ovšem pro denní pozorování vhodné, obraz byl obrácený. Na zrcadlové dalekohledy, vhodné na pozorvání přírody jsme si museli ještě 3 století počkat. V roce 1944 přichází ruský optik Maksutov s konstrukcí dalekohledu, kde hlavní částí je poměrně snadno vyrobitelné zrcadlo s kulovou plochou a před ním, na vstupu do tubusu je korektor obrazových vad - skleněný meniskus, opět tvořený dvěma kulovými plochami, na jehož vnitřní straně je umístěno odrazné - sekundární zrcátko. Vyvedením paprsku dozadu, otvorem v hlavním zrcadle, tedy modifikovámím jiného - Cassegrainova uspořádání vzniká nejpoužívanější zrcadlová pozorovací konstrukce Maksutov-Cassegrain, někdy též zkráceně Mak. Samotná kontrukce má sice také výškově a stranově obrácený obraz, ale na rozdíl od Newtona je zde řešení stejné jako u čočkových dalekohledů - použije se převracecí hranolová soustava na výstupu.

První využití nové konstrukce směřovalo zejména do astronomie, ale hlavní výhody tohoto typu - malou fyzickou délku při větším průměru dalekohledu oproti čočkovým i zrcadlovým dalekohledům si všimli i výrobci optiky pro jiné aplikace. Jedním z prvních příkladů pro pozemní pozorování použila firma Carl Zeiss v jiném, nečekaném  přístroji pro pozemní pozorování, chcete-li měření - v teodolitu. Následovalo použití ve fotografických objektivech, z nich zejména ve východním bloku se staly legendou ruské objektivy Rubinar a MTO. Dnešní nabídka zrcadlových pozorovacích dalekohledů je díky přesunu výroby na dálný východ velmi pestrá a lze pořídit dalekohledy v rozumných cenách od průměru 50 do 180 mm.

Celestron C-5S spotting scopeV 60.letech minulého století si některé nevýhody konstrukce Maksutov-Cassegrain uvědomili v v americké firmě Celetron - šlo zejména o vyšší hmotnost a nízkou světelnost dalekohledu. Technologicky náročnější modifikací korekční desky, známou již z konce 30. let díky dalšímu vynikajícímu optikovi Bernhardtu Schmitdovi zkonstruvali podobný přístroj - Schmidt-Cassegrain, zkráceně někdy též SCT (Schmidt-Cassegrain Telescope).

V době svého nástupu na trh šlo v podstastě o revoluci - malé, lehké přístroje se stejným nebo dokonce větším průměrem objektivu a bez barvevné vady konkurovaly běžným achromatickým čočkovým pozorovacím dalekohledům a v některých ohledech, zejména v ceně zůstávají nepřekonány i nyní. Nejpopulárnějším Schmidt-Cassegrainem mezi pozorovacími dalekohledy je nepochybně dnes již legendární model Celestron C-5S, který se dočkal od svého zavedení do výroby koncem 60. let mnoha modifikací a byl mj. přítomen i na palubách kosmických lodí programu Apollo.

Výhody a nevýhody

Začněme nevýhodami, které s sebou nese uzavřená konstukce s odrazným zrcátkem v optické ose. První a zřejnou je částečná ztráta světla tzv. zástin. To není ovšem problém tak velký, neboť zde hovoříme o denním pozorování a světla tak stále zůstává dost. Nevýhodu, na první pohled možná ne zcela patrnou je rozdíl teplot. Tím že je tubus uzavřený, vzduch uvnitř se nemůže rychle vyměnit a nemá stejnou teplotu jako okolí. Neviditelný neklid vzduchu je tak nejen vně tubusu (tetelení vzduchu nad letní silnicí), ale i uvnitř a pomyslný paprsek prochází tubusem na rozdíl od čočkového dalekohledu hned třikrát. Zjednodušeně řečeno - obraz bude slušný při malých zvětšeních, ale při větších se na jeho kvalitě podepíše nejen vnější vzduch, ale i teplota tubusu. Ideální je samozřejmě stejná teplota vně i uvnitř. Bavíme se tak o případech, kdy dalekohled v létě vyndáte z rozpáleného auta, kde může teplota dosáhnout i přes 60° nebo naopak v zimě, kdy rozdíl teplot mezi obývákem a zasněženými pláněmi může dosáhnout také rozdílu až 30°C.

Pozorovací dalekohled Vixen VMC 110LProblém s teplotou v uzavřeném tubusu si uvědomili např. v japonské firmě Vixen a optický systém zmodifikovali tak, aby obešli přední korekční člen - meniskus. Vznikl pozorovací dalekohled Vixen VMC (verze 95mm a 110mm), který je navíc i velmi lehký.

Drobný problém může představovat i ostření (to je nakonec problém i u čočkových dalekohledů). Většina zrcadlových pozorovacích dalekohledů ostří posunem hlavního zrcadla, což vyžaduje technologické vůle, aby systém ostření pracoval jak při nízkých tak vyšších teplotách (-20° ÷ +50° C). Tato vůle se projevuje různě velkým mrtvým chodem ostření, kdy jemně otáčíte točítkem ostření beze změny v zobrazení. Při malých zvětšeních to nevadí, "hloubka ostrosti" je velká, naopak při velkých zvětšeních to může působit rušivě.

Další faktory již závisí na provedení toho kterého výrobce - jak je vyčerněný tubus proti reflexům, jaké jsou použité antireflexní vrstvy atp. podobně jako u čočkových dalekohledů.

Pozorovací dalekohled Celestron C-50 MiniMakA nyní výhody. Nejprve bych zmínil ty všeobecné. Zrcadlový dalekohled, jak bylo zmíněno v úvodu, nemá tzv. barevnou vadu (chroamtickou aberaci), což jej kvalitou obrazu řadí mezi levné tzv. achromatické a špičkové apochromatické (kvalitou i cenou) čočkové dalekohledy. Většina zrcadlových pozorovacích dalekohledů, až na ty největší, se dodává ve slušné výbavě - obsahuje brašnu, stolní stativ, základní okulár a samozřejmostí je standardní závit pro připojení na běžný fotografický stativ (fotozávit 1/4”). Větší dalekohledy sice nemají stativ, ale bývají vybaveny hledáčkem - buď optickým nebo průhledovým typu RedDot (svítící červený bod na stínítku). Mají také připravený závitový výstup pro připojení T-kroužku na zrcadlovku.

Mezi specifické výhody patří již zmíněná malá konstrukční délka i při větším průměru objektivu. U malých dalekohledů např. Celestron C-50 MiniMak nebo Omegon Mighty 60 jde o skoro kapesní přístroje. Další výhodou oproti čočkovým přístrojům je krátká ostřící vzdálenost. Díky ostření vnitřním členem - hlavním zrcadlem, lze obraz zaostřit u různých modelů již od 2 až 5ti metrů do nekonečna. Většina pozorovacích dalekohledů sjíždí z pásů výrobců astronomických dalekohledů, kde je důležitá variabilita a kompatibilita příslušenství. Až na nejmenší přístroje lze k zrcadlovým pozorovacím dalekohledům dokoupit a vyměňovat základní dodávaný okulár za jiné okuláry a přizpůsobit si zvětšení nebo šíři zorného pole svým potřebám (pro pozorování přírody např. širší zorné pole, pro astronomii větší zvětšení, pro konkrétní střelnici pevné zvětšení s vyšší kvalitou obrazu atp.). Stejně tak lze vyměnit originálně dodávané zrcátko řči hranol za vyšší třídu. Opět většina přístrojů je vybavena nejen závitem na fotostativ, ale standardní lištou, umožňující upnutí dalekohledu do většiny azimutálních nebo paralaktickým hlav montáží, výráběných pro astronomické účely.

Řada pozorovacích zrcadlových dalekohledů Omegon Mighty 60, 80 a 90


Připojení fotoaparátu

K pozorovacím dalekohledům je možné připojit fotoaparát a obraz dokumentovat. V případě jednoduchého kompaktu bez odnímatelného objektivu lze použít univerzální držák, což znamená, že světlo bude procházet jak okulárem dalekohledu tak objektivem fotoaparátu se všemi nepříjemnými důsledky. Výhodou je možnost změny zvětšení jak okulárem tak případně zoomem fotoaparátu. Bez použití samospouště se ovšem fotografování neobejde a tak nepočítejte příliš s momentkami. V případě zrcadlovky se dalekohled použije jako objektiv a připojí se přes příslušný T-kroužek. Výhodou je minimum skla a tím i ztrát světla, nevýhodou je pevné ohnisko tj. nemožnost změny zvětšení.

Připojení kompaktu za okulár pozorovacího dalekohledu Celestron C-70 MiniMakPřipojení zrcadlovky k Maksutov-Cassegrainu SkyWatcher 127/1500mm

Na závěr ještě pár nástrah

SkyWatcher Maksutov-CassegrainyKdo používá pozorovací dalekohled, ví, že s rostoucím použitým zvětšením klesá jas i kontrast obrazu (obraz tmavne a ztrácí sytost barev). To je třeba mít na paměti u zrcadlových dalekohledů, které ve většině případů používají rozsah vyšších zvětšení (např. ne běžných 20-60x, ale 25-75x atp.). Na kontrast obrazu se podepisuje také použití sluneční clony někdy též nazývané rosnice (z večera poslouží proti rychlému orosení). Na rozdíl od střední a vyšší třídy čočkových pozorovacích dalekohledů, kde je clona samozřejmostí, u zrcadlových se s ní prakticky nesetkáte a tento bod je tak ponechán lidové tvořivosti.


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.430960178375