Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Automatizované hvězdářské dalekohledy

Doba je velmi uspěchaná a to se promítá i do našich koníčků. Jedním z důvodů, proč mnozí nepřilnou k astronomii a dalekohled skončí na půdě či pod postelí bývá před 20ti lety zcela nepochopitelný fakt – s dalekohledem nelze snad s vyjímkou Měsíce nic rychle a jednoduše nalézt. Pro netrénovaného a trpělivostí neobrněného začátečníka to platí na 100%, ale v předchozím textu se najdou i ti, kdož bydlí ve městě a pod pojmem noční obloha si vybaví jen zaoranžovělý závoj s jen pár hvězdami v nadhlavníku. Ve spojení s pokrokem a technologií se dostává systém vyhledávání nebeských objektů k výraznému usnadnění – k elektronicky naváděnému astronomickému dalekohledu. Automatizace dalekohledu sice nevyřeší zcela přesvětlenou městskou oblohu, ale pomůže nám najít objekty, které neznáme, a to bez složitého bloumání po obloze s pomocí atlasu. Náslůedující řádky mohou částečně napomoci odpovědi na otázku "Jak vybrat hvězdářský dalekohled?"

Ovladač Celestron NexStarFirma Celestron je v oblasti komerčně dodávaných naváděných dalekohledů průkopníkem. V roce 1986 představila první seriově vyráběný elektronicky naváděný dalekohled Celestron Compustar a již v devadesátých letech byly špičkou jejího programu dalekohledy řady Celestron Ultima a Ultima 2000, které bylo možné již propojit s počítačem. V současné době jsou v nabídce vedle klasických mechanických montáží dalekohledů i tzv. Go-To montáže, které pracují autonomně, tedy "počítač" je v samotné montáži a pochopitelně je možno je se stolním počítačem nebo notebookem propojit.

Základní řada naváděných dalekohledů

Cenově nejdostupnější je základní řada dalekohledů Celestron NexStar™ LCM. Dalekohledy této třídy v nabídce vůbec nemáme, neboť z hlediska světelného výkonu je snad ani nelze nazývat hvězdářskými dalekohledy. Stejně tak jejich mechanické provedení montáže, tedy trojnožka a elektronicky naváděná azimutální hlava patří spíš do kategorie hraček a jsou tak supermarketovou záležitostí pro americké obchodní řetězce.

Řada Celestron NexStar™ SLT

Vyšší kategorií z pohledu astronoma amatéra je řada dalekohledů Celestron NexStar™ SLT. Jedná se o nástupce dřívě vyráběných hvězdářských dalekohledů NexStar™ GT. Nejdůležitější novinkou u této řady je systém SkyAlign™, který umožňuje provést počáteční ustavení dalekohledu bez znalosti jmen objektů, na které se ustavuje, tedy jasných hvězd či planet.

Celestron NexStar 102 SLTJak takový dalekohled použít? Použití je skutečně velmi jednoduché. Předně elektronicky naváděný dalekohled musí být připojen ke zdroji elektrické energie. Tím může být síťový adaptér, továrně vyráběná baterie (všechny dalekohledy Celestron používají napětí 12V) nebo 8 AA (klasických, tužkových) baterií. Je však nutno počítat s tím, že dalekohled na sadu baterií vydrží v provozu zhruba jednu pozorovací noc. Aby dalekohled naváděl, tzn. sám najížděl na pozorovatelem zvolené objekty z vnitřní databáze, musí poznat oblohu - tedy musí znát směry ke skutečným hvězdám na obloze. K vytvoření modelu oblohy potřebuje elektronika dalekohledu znát přesné datum a čas, časové pásmo (stření Evropa +1 hod), používání letního času (Ano/Ne) a zeměpisné souřadnice místa, kde se nachází. Tyto údaje se vkládají do ovladače dalekohledu ručně. Poté si přístroj vytvoří model aktuální noční oblohy a potřebuje jej zesouhlasit se skutečností. Pokročilejší technologie SkyAlign™ umožňuje dalekohled namířit na tři libovolné jasné objekty na obloze (s vyjímkou letadel a družic), dalekohled je sám identifikuje, aniž by člověk musel znát a zadávat jejich jména. Úmyslně je zvoleno slovo objekty, neboť k ustavení dalekohledu můžete kromě jasných hvězd použít i Měsíc nebo planety. Jakmile dalekohled na ovladači vypíše hlášku Alignment successful je příprava hotová a může se začít pozorovat. Dalekohled sám najede na vybraný objekt z menu ovladače. Pokud pozorovatel chce projít nejzajímavější objekty na obloze, ovladač obsahuje funkci Tour, tedy prohlídku aktuálně viditelných objektů na noční obloze. Tyto modely hvězdářských dalekohledů jsou určeny zejména pro vizuální pozorování, azimutální montáž umožňuje astrofotografii jen obtížně, lze však afokální projekcí fotografovat např. Měsíc.

Celestron SkyProDigy 6Celestron SkyProDigy

je nejnovější řada hvězdářských dalekohledů Celestron, plně automatizovaných díky zabudované širokoúhlé kameře a vybavená technologií StarSense™. Plná automatizace znamená, že pozorovateli postačí dalekohled fyzicky postavit na zem a ustavit základnu dalekohledu tedy stativ do vodorovna. K tomu účelu je stativ dalekohledu vybaven malou kruhovou libelou. Ovladač automaticky nabídne jako první volbu automatické ustavení. Kamera si pořídí 3 snímky oblohy vzdálené od sebe 120° a pokusí se zidentifikovat oblohu podle jasných hvězd, zachycených kamerou. Víceméně podmínkou nutnou pro správnou funkci je volný obzor. Jakmile systém ztotožní nasnímané hvězdy s interním katalogem, je ustavený. Pro případy, kdy nelze použít automatizované ustavení dalekohledu, má dalekohled stejné funkce jako řada SLT.

Společné vlastnosti

Společnými vlastnostmi řady astronomických dalekohledů NexStar™ SLT a NexStar™ SkyProDigy jsou dva okuláry v základní výbavě (malé a střední zvětšení), hledáček typu Red Dot, výškově stavitelný stativ, ovladač s databází základních objektů. K databázi je třeba říct, že obsashuje většinu zajímavých objektů a jejich počet zdaleka přesahuje reálné možnosti dalekohledu (databáze obsahuje planety, jasné hvězdy, dvojhvězdy a proměnné hvězdy, kompletní Messierův katalog (M), výběr z New General Catalogue (NGC) a výběr z Index Catalogue (IC)). Všechny naváděné dalekohledy Celestron mají možnost připojení GPS modulu, usnadňující úvodní ustavení (ze satelitu si bere čas a zeměpisné souřadnice).

Zhodnocení pro a proti:

  • (+) snadná a rychlá kompletace v poli
  • (+) více než 4.000 objektů v katalogu dalekohledu
  • (+) rychlé ustavení a připravenost k pozorování bez velkých znalostí oblohy
  • (+) snadné a rychlé vyhledávání objektů
  • (+) rychle přístupné základní informace o sledovaném objektu přímo v ovladači (angličtina)
  • (+) možnost nastavení vlastních objektů do databáze (např nově objevené komety, ...)
  • (+) nízká přepravní hmotnost, kompaktnost - nutnost připojení elektrického zdroje (to je však u klasických paralaktických montáží dalekohledů potřebné také, pokud používáte tzv. hodinový stroj)
  • (-) díky azimutální montáži není možno fotografovat (s vyjímkou krátkoexpozičního afokálního focení např. Měsíce)
  • (-) daní za nízkou hmotnost je horší stabilita a tuhost stativu

Střední třída naváděných dalekohledů

Dalekohled Celestron Nexstar 8 SEStřední třídu naváděných astronomických dalekohledů Celestron tvoří řada NexStar™ SE. Opticky jde o osvědčené konstrukce Schmidt-Cassegrain se světelnosti f/10, ve kterých je firma Celestron skutečným zakladatelem tradice sériové výroby a které jsou na teoretických limitech vyrobitelnosti. Výhodou této konstrukce je krátký a lehký tubus, díky tomu snadná přenosnost, skladovatelnost a jednoduchá uživatelská obsluha. Tyto tubusy ve firemní tradičně oranžové barvě jsou osazeny, podobně jako řada SLT, na polovidlicové azimutální montáži. Novinkou je možnost tubus z montáže sejmout a montáž tak použít pro jiný dalekohled a naopak dalekohled osadit pro účely astrofotografie na vhodnější paralaktickou montáž. Systém fungování elektronické části je shodný s předcházející řadou NexStar™ SLT. Dalekohledy jsou určeny zejména pro vizuální pozorování, avšak stativ u nižších modelů je vybaven paralaktickým klínem a dalekohled tak může být použit i pro základní úkoly astrofotografie.

  • (+) až 40.000 objektů v katalogu dalekohledu
  • (+) výrazně vyšší optická kvalita katadioptrických systémů
  • (+) možnost zkrácení ohniska SCT dalekohledů reduktorem na f/6.3(vhodné pro fotografování)
  • (+) větší mechanická tuhost jak stativu tak azimutální hlavy než u řady SLT
  • (+) vestavěný paralaktický klín, umožňující základy dlouhoexpoziční astrofotografie v primárním ohnisku
  • (-) vyšší spotřeba (volitelně napájení z AA baterií)
  • (-) větší cenová náročnost

Střední vyšší třída naváděných dalekohledů

Celestron nabízí v řadě dalekohledů na azimutálních montážích ještě další dvě řady - pokračovatelem polovidlicové řady SE je řada Evolution (přesnější převody, vestavěná baterie, vestavěná WiFi pro ovládání ze smartphone a další vylepšení; dodává se v průměru až 235mm) a nejvyšší řada CPC, montovaná již na oboustranné vidlici s vestavěným GPS modulem a průměrem až 280mm.


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.789445161819