Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Celestron představil novinky na CES 2013

Celestron AVX paralaktická montážCelestron, přední světový výrobce dalekohledů, mikroskopů a sportovní optiky představil na mezinárodní výstavě CES 2013, konané v druhém lednovém týdnu v Las Vegas, celkem 50 nových výrobků. Pozornost návštěvníků přitahovaly nové řady triedrů všech cenových kategorií a nové LCD-mikroskopy. Ale zdaleka největšímu zájmu se těšila nová zařízení pro amatérskou i profesionální astronomii.

Německá paralaktická montáž AVX

Střední, přenosná montáž s automatizovaným naváděním, vhodná pro vizuální i astrofotografické použití. Díky zcela přepracovanému pohybovému systému je montáž AVX daleko stabilnější a přesnější než srovnatelné montáže. Montáž je uzpůsobena pro osazení dalekohledem např. Celestron Edge HD 925 pro astrofotografii nebo 11palcovým dalekohledem Edge HD (či obdobným Schmidt-Cassegrainem) pro vizuální pozorování. Periodická chyba systému je pouze 10-12 obloukových vteřin a může být dále redukovaná systémem elektronické korekce (PEC), který je součástí software přístroje. Kompaktní a ergonomické provedení zamezuje narážení osy do těla montáže během jejího prokládání. Po dovybavení montáže wi-fi modulem SkyQ a naváděcím modulem StarSense™ je montáž AVX nejpřesnější a nejsnáze ovladatelná moderní montáž ve své třídě.

Modul StarSense™

S trochou nadsázky lze říci, že jde o jedinečnou novinku posledních let - řešení pro začínající pozorovatele oblohy. Technologii StarSense představil Celestron před dvěma lety v řadě dalekohledů SkyProDigy. Nyní přichází se samostatným modulem, připojitelným ke GoTo montážím.

Modul StarSense je tvořen inovovaným ovladačem a speciální CCD kamerou, které jsou připojitelné k většině GoTo alt-azimutálních montáží Celestron vyrobených během posledních 10 let. StarSense umožňuje dokonalé ustavení dalekohledu bez zásahu uživatele. Není třeba zadávat čas nebo souřadnice pozorovacího místa, zaměřovat hvězdy nebo nebeský pól; stačí pod jasnou hvězdnou oblohou zapnout dalekohled a zmáčknoutModul automatického ustavení StarSense tlačítko StarSense. Dalekohled se následně sám ustaví. Širokoúhlá CCD kamera, připevněná místo hledáčku, pořídí nejprve tři snímky různých částí oblohy, vyhodnotí počty a polohy jasných hvězd a srovnáním s databází se zorientuje. Díky tomu je potom dalekohled schopen nalézt jakýkoliv objekt  na obloze - stačí zmáčknout příslušné tlačítko. 

Automatické ustavení dalekohledu trvá zhruba tři minuty. Jiné systémy, které jsou aktuálně na trhu, potřebují čtyřikrát tolik času a sestávají z méně odolných a komplikovanějších částí. StarSense oproti nim obsahuje snadno použitelný inteligentní software, přinášející amatérským astronomům profesionální řešení.

StarSense využijí jak úplní začátečníci, kteří mohou bez obav z hledání ukazovat divy oblohy ostatním, tak i fajnšmekři, kteří nechtějí ztrácet čas rutinním ustavováním přístroje.

StarSense na paralaktických montážích

Modul StarSense lze osadit na dalekohledy na paralaktické (neboli ekvatoreální či rovníkové) montáži. Nejprve je ale zapotřebí použít funkci “All Star Alignment”, díky které jsou montáže Celestron schopny ustavit se na hvězdný pól. Poté stačí pouze zaměřit jednu hvězdu a vycentrovat ji v dalekohledu. Nezáleží na tom, jaká hvězda to je, není třeba Polárky. Potom již přijde na řadu elektronika. StarSense pořídí tři snímky oblohy a zorientuje se podle nich. Ani tady není třeba zadávat zeměpisnou polohu, čas nebo ustavovat hvězdy. Tři minuty po postavení dalekohledu je možné pozorovat. 

Funkce T-point

Další předností StarSense je možnost výrazného zlepšení přesnosti nastavení za použití funkce T-point. Díky ní lze zaznamenat -zmapovat - libovolný počet hvězd. Stačí namířit dalekohled na zvolenou hvězdu a stisknout ENTER. To je celé. Po zmapování deseti hvězd vzroste přesnost ustavení montáže natolik, že může soupeřit s velmi přesně ustavenými profesionálními přístroji na pevných stanovištích.

Další zlepšení

To ale není všechno. CCD kamera StarSense je vybavena dvěma porty - jedním je připojena k dalekohledu a druhým ji lze přes USB propojit s počítačem. Díky tomu je možné aktualizovat software StarSense nebo použít snímky pro autoguiding např. při širokoúhlé astrofotografii. Celestron pracuje na dalším rozšíření systému StarSense a využití snímků z kamery i pro další účely, ale již teď nabízí StarSense bezkonkurenční možnosti.

Guider pro mimoosovou pointaci

Nová off-axis Guider CelestronCelestron také představil nový guider - přípravek pro mimoosovou pointaci. Tato pointační zařízení bývají označována jako OAG - Off Axis Guider.  Nový OAG se vyznačuje velmi krátkou optickou délkou s upínáním na obou stranách. Část přicházejícího světla je malým hranolkem odkloněna do boku guideru, kam se upevňuje pointační kamera. Zařízení lze díky přiloženým adaptérům T2 a M48 připojit k prakticky jakémukoliv dalekohledu. Součástí balení je i sada mezikroužků, umožňujících nastavit guider do ideální pozice na okulárovém výtahu dalekohledu Celestron Edge HD. OAG je na výstupu pointační kamery vybaven jemným ostřením typu helical s dostatečným zdvihem.

Barlow Luminos 2.5x

Optickou novinkou je Barlowův násobič Luminos s prodlužujícím faktorem 2.5x. Čtveřice členů s MC povrchovou úpravou zaručuje jasný obraz v celém zorném poli násobiče.

EHD reduReduktor ohniska pro EDGE HDktor 0.7x pro 8” dalekohledy Edge HD

Po 11” a 14” aplanatických dalekohledech Celestron Edge HD se dočkal reduktoru ohniska i nejmenší dalekohled z řady Edge, HD 8”. Díky reduktoru lze přeměnit Edge HD 8” na astrograf se světelností f/7 a ohniskem F=1400 mm. Reduktor sestává ze čtyř optických členů z lanthanových skel s antireflexní úpravou XLT. Výsledný obraz zůstává nedeformovaný a bez komy. Lze jej použít pro CCD senzory s velikostí APS-C, ideální je pro kamery Celestron Nightscape nebo např. digitální zrcadlovky Canon 600D a Canon 60Da. 


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.431344985962