Supra dalekohledy
Položek 0 ks
Cena 0 Kč s DPH

Novinky Celestron 2019

Komplex mlhovin v Orionu

Na první pohled newsletter 2019 od Celestronu nepřináší žádné převratné novinky. Na pohled druhý je nových a obnovených položek přeci jen dost na to, aby to vydalo na samostatný článek.

Celestron TrailSeeker ED

Binokuláry

Než se pustíme do astronomické tématiky, pojďme na dva nové binokuláry. Nejvyšší řada Celestron Granite odchází zvolna do historie a tak bylo třeba nahradit alespoň nejpoptávanější rozměry 8x42 a 10x42 novým, technologicky pokročilejším modelem. Ten vznikl z řady TrailSeeker (populární v USA, u nás prakticky nenabízený). Nový TrailSeeker ED (#71405 a #71407) dostal především objektivy z nízkorozptylových skel tzv. ED, eliminující chromatickou aberaci, dále dielektricky pokovené hranoly BaK4, opatřené fázovými vrstvami - vše pro zvýšení transmise světla, tím pro vyšší jas a kontrast obrazu. Tělo je z hořčíkových slitin a vylepšený je i převod v ostření, plnění inertním dusíkem a vodotěsnost jsou samozřejmostí. Bohatá je i doprovodná výbava dalekohledu. Vznikla tím nová třída TrailSeeker ED. Ještě jeden důležitý paramentr - zdánlivé zorné pole je u verze 8x 8.1° (142 m/1 km) a u verze 10x 6.5°  (114 m/1 km).

Celestron Rowe-Ackermann Schmidt

Celestron RASA 800 astrografFavoritem letošních novinek je jednoznačně očekávaný astrograf Celestron RASA 8" (#91073), astrograf konstrukce Rowe-Ackermann Schmidt se světelnosti f/2 a s ním související příslušenství.

Astrografy RASA jsou obrovskou výzvou pro astrofotografy - díky vysoké světelnosti lze pořizovat snímky slabých objektů výrazně kratšími expozicemi a zkrátit tak dobu požizování dat nebo pořídit kompletnější data pro další zpracování. Účinnější čipy astronomických kamer a pokročilý software na zobrazení dat v kombinaci s vysokou světelností umožňuje zcela novou úroveň on-line pozorování objektů, u kterých jsme dosud byli odkázání pouze na dlouhoexpoziční fotografii.

Celestron jej zařazuje nejen jako samostatný tubus (OTA), ale rovnou i na dvou těžkých německých montážích - CGEM II (#12020) a CGX (#12058). Po předloňském uvedení RASA 11” je tak druhým v pořadí. Největší přístroj - astrograf RASA 14” s f/1.9 se očekává v polovině roku. Komu by se přístroje RASA zdály těžké, a ony opravdu těžší jsou než standardní SCT, pak je stále ještě možnost využít nabídku Starizony, která systém HyperStar (f/2) vyrábí nově i pro 6" Schmidt-Cassegrain při f/1.9.

Spolu s 8" RASA přichází i další příslušenství - potřebné redukce pro připojení stále populárnějších bezzrcadlovek, zatím pro Canon (#93406) a Sony (#93405). Je třeba podotknout, že backfous 8" RASA je pouhých 25 mm, což vyhoví většině astronomických CCD a CMOS kamer, ale běžné DSLR nelze použít. Další nezbytnou pomůckou pro precizní astrofotografii je jednotka motorového ostření, o níž se píše dále.

Další novinky mezi astronomickými dalekohledy

Celestron NexStar 5 SLTDalší novinky v astronomických dalekohledech jsou spíš kosmetického resp. kombinačního rázu a týkají se zejnéna populárního modelu Schmidt Cassegrain C-5S (125/1250 mm), který byl přítomen ve své prvotní verzi na palubách kosmických lodí Apollo. V začátečnické řadě dalekohledů SLT přibyl 5" Schmidt-Cassegrain pod označením #22084 (a chystá se i 6" verze #22088), stejně tak byl zařazen i do nabídky na montáži NexStar Evolution - #12095. Populární varianta C-5S se dále nově nabízí i jako samostatný astronomický tubus #91009 (rozdíl mezi C-5S Spotter #52291 je v brašně a výbavě).

CGEM II - 700 MAK"Převratnou" novinkou je potom zařazení do nabídky 7" Maksutov-Cassegrainu (180/2700 mm) v barvách Celestronu, kterýž to důvěrně známe již z nabídky Sky-Watcheru. Asi i díky tomu jej Celestron nenabízí samostaně, ale jen ve dvou verzích na montáží CGEM II (#12016) nebo na těžší montáži CGX (#12049), vylepšený o 3" upínací lištu standardu Losmandy, jinak ve standardní výbavě s 2” zenitovým zrcátkem a 2” okulárem 28mm (kdysi APEX).


Co nového v příslušenství

Powertank 12V/158WhNěkteré položky avízoval Celestron v newsletteru a některé jen nenápadně přibyly v ceníku.

Mezi ty tiše přibyvší patří větší zdroj elektrické energie, potřebný k provozu dalekohledu při výjezdech - #18768 - je větší nejen rozměry, ale i kapacitou 158 Wh tedy asi 13 Ah na 12V nebo 31 Ah na 5V. Srdcem je LiFePo4 baterie, dobíjená 16V trafem. Zdroj má na rozdíl od menšího bratřícka #18771 i výstup na autozásuvku. K dispozici je i bílé a červené světlo a 2 zásuvky pro dobíjení USB zařízení. 

Adaptér EDGE HD M48

Většina fotografických adaptérů je doposud vybavena závitem M42x0,75 tzv. T2. U novějších SCT dalekohledů řady EDGE HD je ovšem korigované obrazové pole větší a tak čistý vnitřní průměr T2 okolo 38mm, způsobuje vinětaci. Nově je v nabídce i adaptér #93622 pro větší dalekohledy řady EDGE HD - 9.25/11/14”, zakončený druhým nejběžnějším standardem, závitem M48x0,75 (filtrový 2”).

 

NováPolární hledáček CGX a CGX-L řada montáží Celestron CGX a CGX-L díky funkcím firmware teoreticky pro polární ustavení polární hledáček ani nepotřebuje. Těm, kteří jej preferují před elektronickými funkcemi nebo před elekrtonickými doplňky jako je TDM nebo Polemaster, vychází Celestron vstříc a nabídku doplnil i optický, excenticky umístěný polární hledáček #94239 právě pro tyto montáže.

Paralaktický klín pro NexStary #93665

Používání paralaktického klínu u azimutálních montáží se sice zdaleka nevyrovná dobře ustavené paralaktické montáži a také konstrukce azimutálně montovaných dalekohledů není příliš uzpůsobena jinému rozložení sil při naklonění, přesto pro některé pozorovací úlohy se klín hodí. Připomeňme, že zejména nedochází ke stáčení obrazového pole, což má význam při dlouhých expozicích nebo při dlouhých expozičních sekvencích. Celestron tedy nově nabízí ekvatoreální klín i k dalekohledů řady NexStar SE, speciálně pro vyšší modely 6” a 8" a stejně tak i pro novější řady NexStar Evolution. Vydesignovaný klín #93665 váží necelých 8 kg a spolehlivě unese až 16 kg, tedy i největší z nabízených dalekohledu NexStar 9.25 Evolution.

Jednotka motorového ostření pro SCT #94155Poslední, zato významnou novinkou pro všechny majitele dalekohledů typu Schmidt-Cassegrain je motorové ostření. Celestron kdysi dávno jednoduchá motorová ostření pro své SCT vyráběl, poté však ponechal iniciativu americké firmě JMI pro amtérské použítí a kombinaci komponent Feather Touch a Optec QuickSync pro poloprofesionální a profesionální použití. Nyní přichází s vlastním řešením. Jednotka motorového ostření #94155 pasuje na všechny SCT s vyjímkou nejmenšího, 5" dalekohledu (C-5S) a starších modelů z 90. let. Při použití retro kitu #94255 je použitelná i pro dalekohledy, vybavené dvojrychlotním mikroostřenim Feather Touch Micro, např. RASA 11". Ostření lze řídit buď z Celestron aplikace z PC nebo z NexStar ručky nebo díky ASCOM kompatibilitě ze software třetích stran. Díky indexu si pamatuje předchozí pozice, umí kompenzaci vůle, tři rychlosti otáčení/ostření atp.

Položky znovuzrozené

Barevné filtry Celestron #95517Po delší době Celestron oprášil nebo inovoval několik položek, které již kdysi v sortimentu byly. Letos jde o filtry. Starý známý levný měsíční filtr #94119 v plastové objímce již zřejmě není atraktivní, proto je v nabídce i filtr v kovové objímce, klasický 1.25” neutrální šedý #94105. Stejně tak se vrací do nabídky i dvojitý polarizační filtr, umožňující plynulou změnu jasu obrazu #94107.

A ještě něco barev - stejně tak se vrací nejpopulárnější ze setů 4 planetárních filtrů #94119-10 a připomenout se sluší i opomíjený set True Color fotografických filtrů L+RGB, určených pro pokročilou astrofotografii monochromatickými kamerami #95517.


Produkty nenalezeny

dalekohled
0.541061878204